Menaip kerana dari lubuk hati, bukan dari hujung jari

Daging Dendeng

Assalamualaikum semua :)
hari ni nak share masak daging dendeng.

BAHAN-BAHAN :
1. Daging
2. Halia 1/2
3. Bawang putih 1 biji
4. Limau nipis
5. Garam

FIRST STEP :
basuh la daging tu bersih2. tp jgn la basuh smpi nk berjam2 lama nya. Then kisarkan halia dan bawang putih. kuantiti halia dan bawang putih korang agak2 je(ikot kepada kuantiti daging)

SECOND STEP :
rebus daging tu bersama dgn bahan yg dah dikisar tadi. masa korang rebus daging tu, korang letak perahan air limau nipis dan garam secukup rasa. korang jgn lah letak melampau2 perahan limau nipis tu. nti rasa masam daging tu. haa nak bgtau, sebelum rebus daging tu, daging nya x payah dipotong2 jadi dadu. nanti hancur masa rebus. biasa nya, mama aku letak sudu nak rebus daging tu. org cakap blh cepatkan proses empuk daging tu.

THIRD STEP :
agak2 korang rasa daging tu dh cukup empuk. matikan la api dapur tu eh kawan2. lepas matikan api dapur tu, tunggu daging tu suam2 kuku dulu, baru blh korang potong daging tu. TAPI! jgn potong dadu. potong nipis2 daging tu. after that, korang ketuk2 manja kt daging yg dh di potong td guna batu lesung. jgn ketuk kuat sgt. nti hancur.

LAST STEP :
lepas abis selesaikan step yg ketiga tu, korang blh la goreng daging2 tu. daging dendeng ni, korang gaul kan dgn sambal tau. sedap!

selamat mencuba! :)

p/s : after ni, i nak tunjuk masak sambal papa i(minang pnye sambal)



Terima kasih sudi membaca :)

0 comments:

Post a Comment